Vzglavniki za vse spalne položaje

vzglavnikVčasih so bili vzglavniki enostavne pravokotne vreče, polnjene s perjem, umetno vato ali drugimi polnili. Vzglavniki so se sicer razlikovali po polnilu, po velikosti in trdoti, sicer pa so si bili precej enaki – in dejstvo, da ljudje spimo v različnih položajih je bilo povsem zanemarjeno. Pa ne le to: zaradi nepremišljene forme je vzglavnik pri marsikomu povzročil tudi bolečine v vratu in hrbtenici.

Da bi bil spanec prijeten in udoben, z njim pa bi si dobro odpočili in se zbudili brez bolečin v vratu ter brez glavobolov, moramo najprej vedeti, v kakšnem položaju običajno spimo. Kako lahko to ugotovimo? Položaj, v katerem smo zvečer, ko ležemo v posteljo, ni toliko pomemben – pomemben je položaj, v katerem smo, ko naša zavest nima več nadzora nad nami. Veliko bolje je torej pomisliti na to, v kakšnem položaju se zbudimo zjutraj. To je običajno tisti spalni položaj, ki je pravi.

Kaj pa zbujanje sredi noči? Če se zbudite sredi noči, je tako običajno zaradi slabega spalnega položaja.

Ko enkrat ugotovite, kako spite, lahko pričnete izbirati med vzglavniki za različne položaje. Ti so različno oblikovani in omogočajo udobje v enem ali drugem položaju. Poleg tega je seveda potrebno upoštevati tudi vašo fiziologijo. Pri vzglavniku za spanje na boku je višina vzglavnika lahko nižja ali višja – izberite pravo glede na svojo velikost in širino ramen.

Vzglavniki precej pomembno vplivajo na to, kako spimo. Verjemite, da se jim izplača nameniti pozornost, kajti bolečine v vratu in glavoboli so lahko s pravo izbiro zgolj še stvar preteklosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja