S katerimi tekaškimi čevlji boste najbolje tekli po zahtevnejših terenih?

Vse več tekačev se namesto tekanja ob asfaltiranih cestah raje odloči za nabiranje kondicije v gozdu. Če sama pot ni preveč zahtevna in tečemo po makadamu oziroma urejeni gozdni poti, nam za udoben tek popolnoma zadostujejo cestni tekaški čevlji. V kolikor pa se na poti srečujemo s spolzkimi kamni, koreninami, zahtevnejšimi blatnimi in mokrimi odseki, pa je priporočljivejša uporaba tako imenovanih trail superg.

Najpomembnejša lastnost dobrega copata za tek po neurejenih površinah je predvsem dober podplat in grob profil na njem. Njegova naloga je, da se ob teku oprime na podlago brez nepotrebnega drsenja. Zaradi kopičenja blata in majhnih kamenčkov na tekaški podplat je pomembno, da se copat med tekom čisti sam. Drugače se bo znatno povečala teža copata, s tem pa možnost padca zaradi slabega oprijema in slabe stabilnosti. Dobro blaženje je prav tako pomembna odlika copata za tek po zahtevnih terenih. Koristna je predvsem v petnem delu copata ter na začetku pri prstih (najbolj obremenjen predel pri vzpenjanju).

Važna je seveda tudi velikost tekaškega copata. Vezalke si moramo tesno zatisniti, da nam stopalo čim manj pleše gor in dol po copatu. Iz istega razloga proizvajalci priporočajo tudi nakup za vsaj pol številke večjega tekaškega čevlja, kot pa je velikost naše noge. Pri daljših tekih nam lahko noge zaradi zastajanja tekočin nekoliko otečejo in hitro nam čevelj postane pretesen. Hitro se lahko pojavijo odrgnine, žulji ter črni nohti, kar pa vas lahko kar za nekaj tednov odvrne od teka.

Proizvajalcev s trail obutvijo je zelo veliko. Treba je oditi v trgovine in preizkusiti čim več različnih tekaških znamk in modelov, če želimo najti sebi najbolj ustrezno obutev. Pred nakupovanjem preverite ocene in kritike po spletu, povprašajte za nasvet tekaške prijatelje ali pa se z vprašanjem obrnite na prodajalce, ki vam bodo z veseljem priskočili na pomoč.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja