Kako se boriti s parodontozo?

paradontozaParodontalna bolezen je okužba, ki prizadene dlesni in spodaj ležečo kost ter druge strukture, ki podpirajo zobe. To je kronično stanje in lahko povzroči izgubo zob, če se ne zdravi. Čeprav parodontoze ni mogoče pozdraviti, jo je mogoče zdraviti in obvladati, ko je diagnosticirana. Tukaj je nekaj nasvetov kaj narediti, če imate v ustni votlini problem oziroma težavo, ki se ji reče parodontoza.

Redno krtačite in uporabljajte nitko. To je najpomembnejše, kar lahko storite, da preprečite parodontalno bolezen. Ščetkanje in nitkanje pomaga odstraniti bakterije, zobne obloge in zobni kamen, ki lahko povzročijo okužbo. Poskrbite, da boste dvakrat na dan ščetkali vsaj dve minuti in enkrat na dan nitkali.

Redno obiskujte zobozdravnika. Za ljudi s parodontalno boleznijo so redni pregledi nujni. Zobozdravnik lahko spremlja stanje in po potrebi prilagodi načrt zdravljenja.

Opustite kajenje. Kajenje je povezano s parodontalno boleznijo in drugimi oralnimi zdravstvenimi težavami. Če ste kadilec, vam lahko zobozdravnik pomaga poiskati načine za opustitev.

Jejte zdravo hrano. Uravnotežena prehrana z nizko vsebnostjo sladkorja in veliko hranilnimi snovmi lahko pomaga zmanjšati tveganje za parodontalno bolezen. Uživanje raznolikega sadja in zelenjave pomaga ohranjati zdrava usta.

Uporabljajte antibakterijsko ustno vodico. Antibakterijska ustna vodica lahko pomaga zmanjšati količino bakterij v ustih in zmanjša tveganje za parodontalno bolezen.

Uporabljajte izdelke za boj proti parodontalni bolezni. Na trgu so različni izdelki, kot so zobne paste, geli in sredstva za izpiranje, ki so namenjeni boju proti parodontalni bolezni. Vprašajte svojega zobozdravnika, kateri izdelki so pravi za vas.

Vadite dobre ustne higienske navade. Poskrbite za vsakodnevno ščetkanje in nitkanje ter obiščite zobozdravnika, kot je priporočeno. Pomembno je tudi, da se izogibate kajenju ter uživanju sladke hrane in pijač.

Parodontalno bolezen je mogoče obvladati in celo preprečiti. Upoštevanje zgornjih nasvetov vam lahko pomaga preprečiti parodontalno bolezen in ohraniti zdrave dlesni in zobe.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja