Vozički – le kako izbrati pravega?

otroski-vozicki-babycenterVozički so danes postali že cela znanost. Če ste se znašli pred nakupom vozička, pomeni da ste v veselem pričakovanju in si želite opraviti dober in preudarjen nakup.  Da bi vam bilo lažje, smo pripravili nekaj opornih točk, ki vam bodo pomagale pri selekciji tistega pravega vozička za vas.

 1. Kompatibilnost z lupinico (avtosedežem za dojenčke)
  Vozički so na voljo v sistemih ali posamezno. Sistem lahko vključuje voziček s športnim delom, globoko košaro, lupinico in drugimi dodatki. Če kupujete posamezen voziček, ker že imate lupinico, preverite ali je voziček, ki ga želite kupiti, kompatibilen z njim ali za to morda potrebujete dodatne adapterje. Dojenčki veliko spijo in jih je zoprno premikati iz avtosedeža v voziček v spečem položaju, zato je pogosto enostavneje le odpeti avtosedež in ga pripeti na ogrodje vozička.
 • Po kakšnih površinah boste vozili vašega novega člana?
  Če imate okoli svojega doma makadamske, gozdne ali druge poti z grobim terenom, ne le lepo asfaltiranih pločnikov, to upoštevajte pri nakupu vozička. Določeni vozički imajo super vozne lastnosti po gladkem terenu v trgovini ali na mestnih površinah, vendar pa znajo biti zelo nerodni pri vožnji po neravnih terenih. Terenski vozički z velikimi napihljivimi gumami pa zmorejo tudi travnate poti, makadam ali celo s snegom prekrit teren.
 • Kakšne dodatne lastnosti nujno potrebujete pri svojem novem vozičku?
  Kako velika mora biti nakupovalna košara? Kako daleč lahko potegnete senčnik? Si želite nastavljiv ročaj, ki bo primeren za mamo in očka? Na vsa ta in podobna vprašanja si odgovorite in potem poiščite voziček, ki ima vse tisto, brez česar ne morete živeti. Zavedajte se, da je bogati dodatni opremi primerna tudi cena in da je razlika med tem, kar mislite da si želite in kaj boste dejansko tudi uporabljali, zato preudarno izberite. Dodatna oprema vpliva tudi na samo težo vozička, ki bo zato bolj okoren za dvigovanje in premikanje v prtljažnik in iz njega.
 • Ali boste voziček veliko prenašali v rokah?
  Če boste imeli voziček ves čas le sestavljenega doma v garaži ali kakem drugem prostoru, pravzaprav ni pomembno kako velik in težak je. Če pa ga boste dnevno prenašali po stopnicah ali v in iz avtomobila, pa bo vsak gram teže pomenil razliko. Upoštevajte tudi, da je sistem zapiranja pri določenih modelih precej zapleten, pri drugih pa celo enoročen ali se zapre s pomočjo mehanizma pol-avtomatsko. Ko enkrat v rokah držite dojenčka, imate čez rame obešeni svojo torbo in torbo za plenice, zraven pa iz avta vlečete še voziček – verjemite, vsako dodatno sekunda za odpiranje ali zapiranje vozička ali dodatno težo vozička boste še kako občutili.

Vozički so zadnjih 100 let super inovacija za prevažanje najmlajših, zato le dobro premislite, v kakšnem vozičku se bo vozil vaš najmlajši član družine in kako se boste ob tem počutili tudi vi. Otrok bo na to namreč povsem pozabil, vi pa boste še dolga leta hranili dobre ali slabe spomine na voziček in avanture, ki ga boste z njim doživeli prvo in drugo leto otroštva vašega otročka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja