Toplotna črpalka za ogrevanje

toplotna črpalkaČe se odločate za investicijo v toplotno črpalko, nujno preverite ali ste upravičeni do subvencije. Za nakup toplotne črpalke zrak-voda se lahko namreč pridobi do 3.200 € nepovratnih sredstev, za nakup toplotne črpalke voda-voda pa celo do 5.000 €.  Pred nakupom se pozanimajte kakšni so stroški montaže toplotne črpalke, kakšni so plačilni pogoji in kakšna je garancija.

Na slovenskem trgu je zelo veliko ponudnikov toplotnih črpalk in temu raznolika je tudi njihova kvaliteta. Ni nujno, da bo najcenejša toplotna črpalka najslabša, kakor tudi ni nujno, da bo najdražja toplotna črpalka najboljša. Zaželeno je, da pri nakupu toplotne črpalke upoštevate njen izkoristek, da se pozanimate o temperaturnih omejitvah ter kako intuitiven in napreden je sistem za krmiljenje. Za kupca je najbolj enostavno, da se s prodajalcem dogovori za nakup in vgradnjo na ključ.

Pri toplotni črpalki zrak-voda je vir energije zrak. Pri toplotnih črpalkah, ki delujejo po principu voda-voda pa se za ogrevanje oziroma hlajenje uporablja podtalnica. Obstaja še tretji tip toplotnih črpalk in sicer zemlja-voda. Cene toplotnih črpalk se razlikujejo predvsem glede na moč. V kolikor izberemo moč okoli 9kW se cene vrtijo okoli petih tisočakov, tiste najzmogljivejše, ki imajo npr. 14 Kw pa stanejo okoli deset tisoč evrov. V kolikor si uspete pridobiti subvencijo, se cena toplotne črpalke temu primerno zniža.

Najboljše izkoristke dosega toplotna črpalka voda-voda, ki je tudi najdražja. Pogoj za uporabo tovrstne toplotne črpalke je, da imate na voljo podtalnico. Dobro izolirani objekti potrebujejo manjšo moč toplotne črpalke. Je pa potrebna moč odvisna tudi od tega ali boste s toplotno črpalko ogrevali še sanitarno vodo. V tem primeru se boste morali odločiti tudi za velikost zalogovnika v katerem se bo ogrevala voda za vaše stanovanje oziroma hišo. Le ti so lahko seveda različno veliki od npr. 130 litrov do 300 litrov. V kolikor smatrate, da je nakup toplotne črpalke prava odločitev za ogrevanje vašega stanovanja vas vabimo, da obiščete spletno stran energopanel.com.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja