Kulturne in naravne znamenitosti Tolmina

Preživite enkraten dan v dolini reke Soče, bolj natančneje v kraju Tolmin. Tolmin je eden izmed treh krajev v dolini Soče. Tolmin se lahko pohvali s številnimi naravnimi in kulturnimi znamenitosti. Ena izmed najatraktivnejših naravnih znamenitosti v kraju Tolmin so Tolminska korita, ki predstavljajo najnižjo vstopno točko v Triglavski narodni park. V kolikor vas zanimajo pestre športne aktivnosti v okolici Tolmina in rafting na Soči obiščite spletno stran https://www.maya.si/.

Ime korita, so dobila po združenju reke Tolminke in Zadlaščice. Največje zanimivosti, ki jih Tolminska korita ponujajo so medvedova glava, hudičev most, Dantejeva jama, termalni izvir in Sotočje dveh rek. Medvedova glava predstavlja skalo, ki je zagozdena med stene struge Zadlaščice. Most nad Tolminskimi koriti je Hudičev most, ki je dobil ime zaradi njegove lege, saj stoji kar 60 metrov nad reko Tolminko. Dantejeva jama se nahaja na ozemlju Zadlaščice, blizu kraja Tolmin, zato je njeno drugo ime Zadlaška jama.

Ime Zadlaška izvira iz vasi Zadlaz blizu kraja Tolmin, znana pa je tudi po pesniku Dante Alighieriju. Reka Tolminka se na najnižjem delu Triglavskega narodnega parka – Sotočje, izliva v reko Sočo. Pri vstopi je parkirišče kjer lahko parkirate svoj avtomobil in se odpravite do vstopne hiške ali pa se v kraju Tolmin usedete na shuttle bus, ki vas bo zapeljal do vstopne točke. Turistični delavci v kraju Tolmin podpirajo drugo izbiro z avtobusom, saj se v nasprotnem primeru z avtom hitro naredi gneča na cesti.

Pri hiški, ki predstavlja vstopno točko v korita najprej plačate vstopnino, ki v glavni sezoni, julij in avgust, znaša 8€ za odrasle in 4€ za otroke. Druga možnost, ki se jo v kraju Tolmin zelo priporoča je nakup vozovnice za Tolminska korita in cerkev Javorco. Javorca ali cerkev svetega Duha stoji visoko nad krajem Tolmin in  reko Tolminko. Zaradi svojega kulturnega pomena je dobila znak evropske dediščine. Predstavlja enega najlepših spomenikov prve svetovne vojne in je posvečena padlim vojakom na tem ozemlju.

Pot, ki vodi do cerkve, je strma in ozka zato se prav tako priporoča vožnjo z shuttle busom iz kraja Tolmin do parkirišča pod cerkvijo. Vsi, ki si želite preživeti čudovit in pester dan v kraju Tolmin  vam priporočamo obisk kulturnih in naravnih znamenitosti, pokušino odlične lokalne hrane in preizkus vodnih aktivnosti na reki Soči. Tolmin vas z navdušenjem in veseljem pričakuje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja