Suhi led omogoča manj zastojev proizvodnje

Kadar gre za nečistoče, ki jih je težko odstraniti, je suhi led najboljša možna rešitev. Najpogosteje način čiščenja s suhim ledom uporabljamo v proizvodnjah, za čiščenje strojev in proizvodnih linij. Uporabljamo ga za čiščenje tiskarskih strojev, kaloriferjev, incineratorjev, orodij za ulivanje plastike, varilskih orodij, na splošno v avtomobilski industriji, robotov, strojev v papirni industriji in drugih podobnih naprav. 

Takšno čiščenje je namreč zelo učinkovito. Suhi led nečistoče hitro odstrani. Pri visokem tlaku se suhi led aplicira na površino. Zaradi nizke temperature suhega ledu (-79°C) pride do temperaturnega šoka, kar odstrani s površine še tako trdovratne nečistoče.

Suhi led ob tem sublimira, se uplini, tako da nam ostane samo očiščena površina. Pri čiščenju se namreč ne uporablja voda, tako da ni potrebe po sušenju strojev. Ker govorimo o ledu, je namreč pogost pomislek, da ob taljenju ledu, ostane mokra površina, kar pa ne drži. Suhi led je namreč CO2 v trdem agregatnem stanju. Ob taljenju samo spremeni agregatno stanje v plinasto in gre v okolico. Ostane pa povsem očiščena površina.

Ker ni vode, obstaja izredno širok spekter možnosti uporabe. Suhi led je povsem neabraziven in površine ne poškoduje in jo pušča povsem nedotaknjeno. Kot že omenjeno, odstrani le nečistoče.

Suhi led je prav tako primeren za čiščenje občutljivih površin. Sem spadajo tudi elektro omare, elektronska vezja ipd. Gre namreč za električno neprevodno in nevnetljivo čiščenje.

Običajno se pri čiščenju s suhim ledom s folijo zaščiti okolico, da se prepreči, da bi umazanija prešla v okolico ali na stroje in naprave v neposredni bližini. Ko je okolica zaščitena, se prične s postopkom čiščenja. Običajno je čiščenje s suhim ledom v primerjavi z drugimi postopki čiščenja precej hiter postopek. S primernimi šobami nam omogoča čiščenje tudi težko dostopnih mest. Kar pomeni, da se izognemo določeni meri razstavljanja strojev in naprav. Poleg tega je po končanem čiščenju stroj očiščen in ni potrebe po dodatnem čiščenju oziroma sušenju naprave.

Po tem postopku zberemo nečistoče, jih odstranimo v za to primerne kontejnerje in zaključimo s postopkom čiščenja. Potrebno je odstraniti še folijo s katero smo zaščitili okoliške stroje in postopek je zaključen. Suhi led je tako vrhunski način, da za minimalni čas ustavljamo proizvodnjo. Čiščenje izvedemo med vikendom oziroma v obdobju, ko proizvodnja tudi sicer miruje ter tako minimaliziramo izpad proizvodnje, ki bi bil s klasičnimi metodami precej višji. Vsi pa vemo, kaj danes pomeni manj zastojev v proizvodnji, zato verjamem, da je suhi led zanimiv tudi v tistih proizvodnjah, kjer se danes še ne uporablja, ker ga ne poznajo, pa bi lahko s takšnim načinom čiščenja naprav veliko prihranili oziroma minimalizirali stroške.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja