Sončna elektrarna – naložba, ki se izplača!

sončne elektrarneZakaj bi pravzaprav odločili za nakup sončne elektrarne na ključ? Imate prihranke, pa se vam razni skladi in varčevanja na slovenskih bankah ne zdijo najbolj donosni? Naložba v sončno elektrarno je trenutno precej zanesljiva naložba. Že več let vsak mesec plačujete svojemu izbranemu ponudniku elektrike. Počasi in zanesljivo gredo cene elektrike navzgor. Z enkratno naložbo v sončno elektrarno na ključ, ste zmanjšali ali izničili stroške energije za naslednjih 30 let. Toliko je pričakovana življenjska doba celic. Postavitev sončne elektrarne je vsekakor naložba, ki se izplača in močmo obrestuje.

Koliko pa boste plačali za sončno elektrarno? Cene fotovoltaike vztrajno padajo in je tako postala dosegljiva vsem. Na trgu je več ponudnikov, boljši pa vam z veseljem svetujejo še optimalno postavitev celic ter kakšen bo vaš pričakovan izplen sončne energije. Ste vedeli da so različna območja Slovenije različno obsijana s soncem? Poleti vam bo fotovoltaika največ pridelala na Primorskem, Dolenjskem ali okrog Celja. Pozimi bo več sonca na višini, ker se nižje ležeči predeli skrivajo v megli.

Tudi naklon panelov vliva na delovanje. Če je le možno naj bodo obrnjeni proti jugu. Če nimamo idealno obrnjene strehe, si lahko pomagamo s solarnimi sledilci ali pa panele postavimo na kak drug objekt. Boljši kot in postavitev bomo dosegli, večja bo kasnejša proizvodnja elektrike. Posledično se bo tudi sončna elektrarna prej sama odplačala.

Na voljo so tudi krediti, ki se jih običajno odplača s prihranki na račun samooskrbe v desetih letih. Trenutno lahko pri eko skladu kandidirate istočasno za kredit in za nepovratno finančno spodbudo za izgradnjo. Pogoj je, da opreme vsaj tri leta ne odstranite s svoje strehe. Zakaj bi jo? Brez težav vam bo služila kar do 30 let. Poleg proizvodnje elektrike ima še nekaj dobrih lastnosti. Privabljala bo zavistne poglede sosedov in vam nudila dodatno izolacijo strehe. Sončna elektrarna je lahko del vaše hiše ali vikenda. Primerno dimenzionirana bo poskrbela za vašo neodvisnost od omrežja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja