Požarna varnost v praksi

Ni dovolj, da o njej le beremo. Lahko si tudi pogledamo slike gasilnih aparatov. Požarna varnost v praksi je običajno malo drugačna. Vsi vemo, da je potrebno v primeru požara gasiti. Ko pa pride to tega zares, bo marsikdo preveč prestrapen, da bi pravilno reagiral. Zato je pomembno, da podjetja za zaposlene naredijo tudi kakšen prikaz. Požarna varnost ni samo prebiranje papirjev. Pogosto se zgodi, da tudi ob požarnem alarmu nekateri kar sedijo za mizo. Pred seboj imajo veliko dela, in to jim je pomembnejše od nekega piskanja. Včasih v pisarni samo izklopijo alarm, da jih piskanje ne moti.

Pravilna evakuacija bi se morala zaključiti z preštevanjem oseb na zbirni točki pred podjetjem. Tako mora vsakdo v pisarni vedeti, kje se ta nahaja. Če nekoga tam ni, predvidevamo, da je ujet v stavbi. Gasilci ga bodo iskali po stavbi, medtem ko bo on na pivu na drugi strani stavbe.

Požarna varnost predpisuje tudi načrte evakuacije za vsa podjetja z več kot sto osebami. Tako tudi za vse kraje, kjer se lahko zbere več kot sto oseb z strankami vred. Ko pride do panike med množico ljudi, hitro pride do katastrofe. Tudi če je izhod dovolj velik in varen to ni dovolj. Ko je prostoru dim, so potrebni tudi svetlobni signali. Prepogosto gledamo po televiziji poročila o nesrečah v diskotekah, kjer so bile smrtne žrtve zaradi pomanjkljive varnosti.

Do požara lahko pride zaradi najrazličnejših razlogov. Lahko je kriv udar strele, tleči cigaretni ogorek ali pregrevanje naprave v strežniškem prostoru. Požarna varnost predpisuje dovolj alarmov po prostorih. Imeti moramo gasilne aparate. Stroji, ki se lahko pregrevajo, morajo biti dodatno varovani. Pomaga pa tudi občasen preizkus znanja zaposlenih o varnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja