Parfumerija in Ženska higiena

Parfumerija je po besedah kemika Leopolda Ružičke, ki je dobil Nobelovo nagrado za kemijo, bistveno prispevala k razvoju organske kemije, kar zadeva metode, sistematično klasifikacijo in teorijo. Parfumerija je svet dišečih eteričnih olj ali aromatičnih spojin, z dodatkom fiksativov in topil. Parfumerija je običajno v tekoči obliki in se uporablja za odišavljenje človeškega telesa, hrane, prostorov, predmetov in tudi živali.

Arheološka izkopavanja in starodavna besedila nam potrjujejo obstoj parfumerije že v prvih človeških civilizacijah, Mezopotamiji, Egiptu, civilizaciji doline Inda in v stari Kitajski. Rimljani in muslimani so parfumerijo dodatno izpopolnili. Novodobna parfumerija ni več sestavljena samo iz naravnih aromatov.

V poznem 19, stoletju so s komercialno sintezo aromatičnih spojin, sploh vanilina in kumarina, omogočili sestavo parfumov, ki jih je bilo prej z naravnimi snovmi nemogoče narediti. Beseda parfumerija, oziroma parfum, izhaja iz latinske besede perfumare, kar pomeni prekaditi. Vrsta parfuma je odvisna od koncentracije aromatičnih spojin v topilu, ki je običajno etanol ali mešanica vode in etanola.

Ženska higiena

Ženska higiena obsega izdelke za osebno nego, ki se uporabljajo med menstruacijo, pri izcedku iz nožnice, se pravi v zvezi z vsem, kar je povezano z vulvo in vagino. Ženski higienski izdelki, ki se uporabljajo med menstruacijo se imenujejo tudi menstrualni higienski izdelki. To so tamponi, menstrualni vložki, menstrualne skodelice, hlačni vložki in menstrualne spodnjice.

Ženska higiena je v času menstruacije še posebej pomembna, da ne pride do vnetij in razvoja bakterij. Prav tako je v času pubertete za dekleta ženska higiena prioriteta, saj telo prehaja skozi obdobje velikih sprememb, pojavi se vsakodnevni izcedek iz nožnice, povečano je potenje žlez znojnic.

Vzdrževanje osebne higiene je v tem času torej resnično zdravstvenega pomena. Izdelki za žensko higieno se delijo na tiste za večkratno uporabo in na tiste za enkratno uporabo. Tendence pri ženski higieni gredo v zadnjem času precej v prid izdelkom za večkratno uporabo in sicer predvsem zaradi okolijske osveščenosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja