Nemščina

V veliko šolah po Sloveniji je nemščian drugi tuji jezik. V nekaterih celo prvi. Za vse tiste, ki bi se radi naučili jezika naših severnih sosedov, vam svetujemo, da obiščete tečaj nemškega jezika ali jezikovno šolo, ki poteka v nemškem jeziku. Za več informacij glede nemščine, kliknite na http://www.nemscina.si/.

Nemščina je germanski jezik z okoli 121 milijoni govorcev v Nemčiji, Avstriji, Švici, Lihtenštajnu, Belgiji, Italiji, Franciji, na Danske, Poljskem, Madžarskem, v Romuniji, Rusiji, Ukrajini, Luksemburgu, Češki, Slovaški, Estoniji, Latviji, Litvi, ZDA, Kanadi, Braziliji, Argentini, Paragvaju, Avstraliji, Južni Afriki in Namibiji. Najstarejši znani primeri pisnega nemškega jezika segajo v 8. stoletja našega štetja in so sestavljeni iz drobcev epskih pesnitev.

Nemška književnost je vzlet dobila v 12. in 13. stoletju v obliki pesmi, epike in romanc. Znani primeri vključujejo epski Nibelungenlied (Song of the Nibelungs ) in Gottfried von Strassburg Tristan. Jezik je zdaj znan kot srednji visoki nemški pesniški jezik. V tem obdobju je bila latinščina postopno nadomeščena z nemščino kot uradnim jezikom dokumentov.

Tehnično gledajo se uradni jezik v Nemčiji pravzaprav imenuje standardna nemščina (Hochdeutsch), vendar pa zlasti na podeželskih območjih Nemčije, Avstrije in Švice, standardni nemški jezik uporabljajo manj pogosto kot lokalna narečja. Besedišče, slovnica in izgovorjava se močno razlikujejo od regije do regije. Ta narečja so lahko jezikovni in kulturni ponos za ta območja, v zadnjem času se npr. v nemški literaturi, glasbi in televiziji regionalni jezik celo nekoliko oživlja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja