Kako pravilno obrezati sadno drevje?

obrezovanje-sadnih-drevesSadno drevje obrezujemo predvsem zaradi želje po določeni obliki drevesa in zaradi težnje po optimalni velikosti plodov, ki rastejo na drevesu, ki ga obrezujemo. Z rednim in pravilnim obrezovanjem sadnega drevja skrbimo za obilnejši pridelek. Zakaj je pomembno pravilno obrezovanje sadnega drevja si poglejte v nadaljevanju članka.

Pravilno obrezano sadno drevje omogoča tudi lažje nabiranje plodov. Napačno obrezovanje sadnega drevja lahko povzroči neželene učinke in posledice. Zaradi tega je zelo zaželeno, da znajo sadjarji oziroma lastniki sadovnjakov kot tudi vikendaši, ki imajo zgolj nekaj dreves, pravilno obrezovati drevesa in da se na začetku udeležijo kakšne »šole obrezovanja sadnega drevja«.

Eno izmed najpomembnejših opravil v sadovnjaku je po mnenju strokovnjakov, zimsko odstranjevanje odvečnih vej.

Medtem ko pri poletnem obrezovanju odstranimo v večini primerov le odvečno listje, pa pri zimskem obrezovanju pustimo določeno razmerje vegetativnih in cvetnih brstov, da se oblikuje optimalna količina plodov na enoto površine.

Odstranite suhe in polomljene veje

Pri obrezovanju jablan, hrušk in ostalega sadnega drevja moramo najprej odstraniti suhe in polomljene veje. Nato sledi odstranjevanje vej, ki delajo senco, nato pridejo na vrsto preveč razraščene veje.

Preden se lotimo odstranjevanja vej, se je treba odločiti, ali bomo začeli obrezovati drevesa od zgoraj navzdol ali obratno. Številni strokovnjaki priporočajo, da se dela lotimo od spodaj navzgor. Zakaj? Ker z obrezovanjem spodnjih vej omogočimo, da obrezane veje in poganjki lažje padejo na tla. V nasprotnem primeru se na drevesu lahko pojavijo ti. gnezda s porezanimi vejami, ki lahko poškodujejo brste. Najvišja veja meče senco na spodnji del drevesa in tako upočasni razvoj brstov. Noben brst, ki naj bi nastal v juniju in juliju, ne mara sence.

Med sadnimi vrstami so seveda razlike v obrezovanju, najpomembneje pa je, da sledimo gojitveni obliki drevesa.

V kolikor potrebujete dodatne informacije o obrezovanju slik, češenj, breskev, marelic in ostalega sadnega drevja kliknite tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja