Kako deluje robotska kosilnica?

robotska kosilnicaRoboti prevzemajo vedno več dela, ki ga ljudje opravljamo z negodovanjem. Odličen primer tega trenda je gotovo tudi robotska kosilnica, najnovejši pripomoček za lagodno delo na vrtu. Le kdo bi se branil perfektno pokošene zelenice, za katero ni treba niti s prstom migniti? Za vzdrževanje lično pokošene trave namreč poskrbi pametna tehnologija v notranjosti robotske kosilnice, ki za vse poskrbi kar sama.

Kako torej deluje robotska kosilnica? Detajli so odvisni od specifičnega modela, saj se glede delovanja robotske kosilnice lahko nekoliko razlikujejo. V osnovi pa gre za iste principe – kosilnici začrtamo določeno območje, ki ga želimo vzdrževati, nato pa ji naročimo, kdaj in koliko naj kosi. Prva naloga je ta, da zelenico obkrožimo s posebno žico, ki jo kosilnica prepozna in upošteva kot omejitev delovne površine. Žico lahko tudi zakopljemo oziroma drugače skrijemo, pomembno pa je, da z njo ustvarimo omejitev površine, sicer bo lahko kosilnica ušla k sosedu. Kosilnica ugotovi velikost in obliko površine in sama oblikuje načrt košenja. Preko uporabniškega vmesnika, pri nekaterih modelih pa kar preko mobilne aplikacije, ji nato naročimo, kdaj naj se loti košnje in kako visoko travo želimo vzdrževati. S točnimi navodili in določeno površino bo robotska kosilnica pognala svoj motor in samoiniciativno prekrižarila zelenico. Ko uredimo vse potrebne nastavitve, lahko na napravo kar pozabimo – ta bo brez težav sama vzdrževala lepo pokošeno zelenico, prav tako se kosilnica samodejno vrne na polnilno postajo in se napolni, ko ji začne primanjkovati energije.

Nekateri naprednejši modeli ponujajo še bistveno več, prav tako je bolj bogata ponudba spremljevalnih funkcionalnosti, na primer spremljanje poti preko GPS signala, zaščita pred krajo ter funkcionalnosti za košenje raznih zahtevnejših terenov. Pri nekaterih modelih je možno zelo natančno določiti točne trase košenja oziroma robotska kosilnica celo sama ugotovi, kje se skrivajo ozki prehodi, jarki in podobne ovire, ter se tem izogne.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja