Katere vrste hidravlično olje obstaja ?

hidravlicno oljeHidravlično olje omogoča prenos hidravlične energije. V preteklosti so se uporabljala mineralna olja, danes se v hidravliki uporabljajo emulzije in sintetična olja. Vedno večji poudarek je tudi na varovanju okolja, temu cilju primerna so biološko razgradljiva ali sintetična olja. Biološko hidravlično olje je v naravi deloma razgradljivo, največkrat proizvajalci priporočajo biološka olja iz sintetičnih estrihov, manj pogosto pa se uporabljajo rastlinska olja. Ob menjavi mineralnih s sintetičnimi moramo paziti, da se ti dve vrsti ne mešata med seboj. Biološka olja se tudi mešajo z mineralnimi, vendar povzročajo zmanjšanje njihovih lastnosti.

Hidravlično olje zagotavlja prenos moči, mazanje, hlajenje, zaščito in filtrirnost. Prenos moči zagotovimo z izbiro optimalnega hidravličnega olja, to je dobro tekoče in nestisljivo. Hidravlični sistemi so izdelani zelo natančno, zato morajo biti gibljivi deli ustrezno mazani. S tem se zmanjša trenje, poveča učinkovitost ter zmanjša trenje in posledično poveča življenjska doba komponent. Hidravlično olje mora zagotavljati odvajanje toplote, ki nastaja znotraj hidravličnega sistema.

Korozijska zaščita je namenjena zaščiti kovinskih delov pred korozijo.
Ustrezno viskozno hidravlično olje zagotavlja dobro tesnjenje med gibljivimi deli v črpalkah, hidravličnih motorjih in ventilih. Prav tako mora biti hidravlično olje termično in oksidacijsko zelo stabilno, odporno na nastajanje usedlin in degradacijo. Omogočati mora tudi enostavno filtracijo. Ta je zagotovljena, ko se vse možne nerazgradljive, kompaktne nečistoče odstranijo s filtriranjem. Pri izbiri je pomembno posvetiti se glavnim lastnostim hidravličnega olja. To so viskoznost, majhna stisljivost, dobre mazalne lastnosti, združljivost z materiali v sistemu, hitro izločanje vode iz olja in sprejemljivost za okolje ter dobra toplotna prevoznost.

Optimalna viskoznost zagotavlja uporabnost v širokem temperaturnem območju. Najlažje optimalno viskoznost določimo z upoštevanjem navodil in priporočil proizvajalca. Majhna stisljivost hidravličnega olja omogoča kratek odziven čas ter natančen prenos tlaka. Hidravlično olje z dobrimi mazalnimi lastnostmi zagotavlja dolgo življenjsko dobo komponent v sodobnih visokotlačnih sistemih. Združljivost z materiali v sistemu pomeni ustreznost in primernost materialom črpalk, tesnil in drugih komponent. Dobra toplotna prevodnost omogoča hitro porazdelitev toplote, ki nastane zaradi trenja v ventilih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja